UA-27163482-5

Elemente de estetica al peisajului urban: pavarea cailor de acces cu pavaje

Peisajul urban cu siguranta trebuie amenajat astfel incat sa denote cat mai mult confort dar si un efect vizual placut celor care intra in contact cu acesta. Pentru a se obtine armonie pentru intreg design-ul urban, totul porneste de la stadiul de proiectare in care se decide tipul de mobilier urban care se va include, modul in care vor arata aleile sau trotuarele (fie pavate, fie astfaltate) vegetatia dar si multe alte elemente cu rol de sporire al unui efect vizual exceptional.
Cea mai preferata metoda pentru a putea profita de toate aceste elemente este realizarea aleilor din parcuri sau a pietelor prin includerea de pavaj. Avand in vedere ca orice proiect de amenajari exterioare porneste de la o planificare minutioasa a tuturor elementelor care vor compune la final intreg peisajul urban, atunci cand vorbim despre pavaj trebuie tinut cont de cateva elemente cheie. Exista trei factori principali pe care acest pavaj trebuie sa il indeplineasca si anume: calitate, rezistenta si frumusete.

Aspecte ce contribuie la alegerea si montarea dalelor de pavaje

pavajElementele care contribuie cel mai mult la luare deciziei in privinta tipului de pavaj utilizat sunt destinatia suprafetei, considerentele estetice, factorii de siguranta si intretinerea.
In primul rand, atunci cand vorbim despre destinatia suprafetei pe care urmeaza sa se aplice dale de pavaj, se tine cont si de diferentele dintre tipurile de solicitari. Unele zone pot beneficia de un trafic intens, in timp ce alte zone sunt utilizate mai putin. Daca vorbim despre zone de acces auto, atunci trebuie optat pentru un pavaj robust, extrem de rezistent si capabil sa preia sarcinile la care va fi supusa suprafata. In schimb pentru spatiul pietonal este recomandat sa se utilizeze pavaje care sa sublinieze destinatia zonei respective.
Considerentele estetice se refera la arhitectura urbana existenta, la particularitatile peisagistice care decid modelul de pavaj care se preteaza a fi montat in zona respectiva. Pavajul trebuie sa se imbine in mod armonios cu restul elementelor si sa nu creeze extreme de stil cum ar fi de exemplu, intr-o zona cu arhitectura traditionala sa se monteze pavaj cu elemente foarte moderne si colorate. Estetica trebuie sa atraga din punct de vedere vizual si tocmai de aceea, la intocmirea unor proiecte de acest tip, este necesar sa se ia decizii cat mai competente.
Siguranta, este un alt element de care este important sa se tina cont. Ploile sau ninsorile pot transforma o suprafata ce are montat un pavaj necorespunzator, intr-o adevarata zona periculoasa. Pentru zonele cele mai expuse la intemperii se poate opta pentru pavaj antiaderapant si foarte rezistent la intemperii. Aceste zone expuse pot sa fie terase, trepte sau locuri de parcare. De asemenea, zonele adiacente care sunt expuse la umiditate au nevoie de un pavaj rezistent la factorii externi pentru a va putea bucura de suprafete sigure si rezistente in timp.

Intretinerea si elementele ce tin de montajul corespunzator

Intretinerea, este un alt aspect demn de luat in considerare, in special atunci cand se alege tipul de pavaj care sa completeze intreg peisajul urban. Pentru ca acest lucru sa se intample, pavajul trebuie sa beneficieze de sisteme de protectie atat la interior cat si la exterior. Astfel de produse presupun un efort minim de intretinere datorita faptului ca murdaria nu adera pe suprafata lor, sunt mult mai rezistente si isi pastreaza culorile vii.
Pentru obtinerea unui pavaj cu caracteristici ireprosabile, procesul de fabricatie este cel raspunzator de calitatea finala pe care o va avea indiferent de tipul de pavaj care este produs. In al doilea rand, montajul este deosebit de important, intrucat nu este atat de usor pe cat se crede. Fiecare etapa de montaj trebuie respectata si indeplinita cat mai bine pentru a nu exista riscuri precum desprinderea dalelor de pavaj, sfaramarea suprafetei, cresterea vegetatiei intre dale, si multe altele care tin atat de montajul necorespunzator cat si de lipsa intretinerii.
Inainte de montaj, pentru stabilirea caracteristicilor terenului, este recomandat ca intotdeauna sa se realizeze un studiu geotehnic. Acesta este necesar pentru a vedea daca pe suprafata respectiva va rezista pavajul si daca este posibil montajul.
Dupa stabilirea tipului de sol si aprobarea montajului de catre specialisti, se schiteaza in proiect toate suprafetele pe care se va monta pavaj. Practic montajul presupune o serie de etape precum: decopertarea si pregatirea solului, aplicarea stratului de baza (care poate sa fie pietris sau beton), montarea elementelor de pavaj, umplerea rosturilor cu nisip sau pietris ornamental, se monteaza rigolele si apoi nu trebuie sa faceti altceva decat sa intretineti suprafata pe care se afla pavajul.

Recomandari pentru a putea profita pe termen lung de pavaj

Dar acest pavaj nu este pretabil numai pentru completarea peisajului urban ci este si un bun mod de amenajare a curtilor interioare sau a gradinilor. Multi prefera aceasta varianta intrucat nu este numai o modalitate de a oferi spatiilor o estetica deosebita ci si un mod de a economisi resurse financiare.
Protejarea pavajului de intemperii nu se va putea realiza niciodata pe deplin dar prin a investi in produse si materiale de calitate se poate prelugi durata de viata printr-o rezistenta deosebita. De asemenea, daca tineti cont de aceste cateva indicatii privind elementele de care sa tineti cont atunci cand vine vorba despre pavaje, este imposibil sa faceti o alegere proasta.
Alegand dale de pavaj de calitate inalta dar si profesionisti cu experienta in realizarea montajului, va asigurati ca nu va trebui sa investiti in mod repetat si des in reparatii costisitoare care implica resurse financiare consistente. Pentru a profita pe termen lung de un pavaj corespunzator nu trebuie decat sa cautati doar acele produse care indeplinesc cu succes toate aceste elemente enumerate in randurile de mai sus si sa va asigurati ca raportul calitate – pret este unul mai mult decat avantajos.
De asemenea, nu trebuie sa fiti profesionist pentru a putea alege pavaj de calitate, este suficient doar sa fiti informat si atunci cu siguranta veti reusi sa determinati cu usurinta ce aveti nevoie pe baza unor elemente clar definite.

Lasă un răspuns

Latest from the Blog